BLOG

Menopauza

Kako Ayurveda gleda na menopauzu

Menopauza je izazov za svaku ženu. Počinje u različito životno doba kod svake žene. Obično nastaje kada jajnici počinju smanjeno lučiti estrogen i proestrogen.

Današnja suvremena medicina ima tendenciju taj proces kod žena promatrati kao delikatno i potencijalno problematično stanje. To je zato što se pokazalo da se pojavljuju određene bolesti povezane s nedostatkom hormona u ženskom tijelu. To su na primjer osteoporoza, zatim povećana razina kolesterola i triglicerida u krvi,  žene postaju sklonije bolestima srca…

S ayurvedske točke gledišta, smanjena količina estrogena u tijelu ukazuje na disbalans koji postaje očit tek kada se smanji i njegovo pozitivno zaštitno djelovanje na zdravlje. Ako je ženska fiziologija uravnotežena, ayurveda sugerira da žena može imati normalnu menopauzu, bez drastičnih nuspojava.

Ayurveda na učinak menopauze gleda s dva aspekta kroz kratkoročne i dugoročne promjene. Kratkoročni učinci menopauze uključuju valunge, vaginalnu suhoću i promjene raspoloženja. Da bi se utvrdio uzrok ovih simptoma, ayurvedski stručnjak utvrđuje ravnotežu doša u tijelu, fiziologiju, cjelokupno stanje organizma, prehranu, navike… Menopauza označava velike promjene u životu žene jer se kreće iz razdoblja života pod utjecajem Pitta doshe u ono pod utjecajem Vate.

Klasični znakovi Vata razdoblja ili poremećaja uključuju tanju, suhu kožu i sluznicu, prorjeđivanje kose i kostiju, lagan, isprekidan san, pretjeranu brigu. Ayurveda sugerira da se ovi simptomi mogu u velikoj mjeri izbjeći kontroliranjem Vate doše kroz prehranu, biljnom terapijom i prilagođavanjem svakodnevne rutine. Neuravnotežena Pitta također igra ulogu u simptomima menopauze. Budući da Pitta regulira hormonalnu ravnotežu, proizvodnju topline i metabolizam, upravo je ona odgovorna za valunge.

Razdoblje predmenopauze

Tijekom godina menstruacije, nečistoće u tijelu se eliminiraju svakog mjeseca menstrualnim tokom. Ayurveda prepoznaje te duboke procese prirodnog čišćenja pa tijekom menstruacije preporučuje laganu aktivnost i specifičnu osobno prilagođenu dijetu.

U razdoblju predmenopauze i menopauze ayurvedski pristup sugerira periodična čišćenja / detox programe, individualno skrojene, koji simuliraju prirodne mjesečne cikluse. Ti procesi čišćenja / detoxa uvijek su dizajnirani prema osobnim potrebama, trenutnim problemima, stanju tijela, fiziološkim procesima, dobi, bolestima… Mogu se sastojati od samo prilagođene prehrane i biljne terapije, do dubljeg, sistemskog čišćenja medicinskim uljima, posebnih terapije koja može uključivati ayurvedske masaže, peelinge, parne kupelji, fizičke aktivnosti. Cilj tih procesa je da se uravnoteže energije, doše i da se fiziološki procesi dovedu u balans. Na taj će se način zamijeniti mjesečni ciklus, kroz koje bi tijelo prirodno prolazilo u periodu menstruacije.

Klasične ayurvedske terapije za pročišćavanje i detoksikaciju, poznate kao panchakarma ili ayurvedski detox, mogu biti od velike pomoći tijekom ovog prijelaznog razdoblja.

U idealnom slučaju, ako se približavate menopauzi ili imate neki od gore spomenutih simptoma, savjetovanje sa stručnjakom za ayurvedu može utvrditi specifične neravnoteže i odrediti koje mjere mogu najbolje pomoći vraćanju vaše zdrave prirodne ravnoteže.

Menopauza Antiage Detox
Pristup ayurvede

 Da bi razumjeli ayurvedski pristup dugoročnim učincima menopauze, poput osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, potrebno je razumjeti kako ayurveda gleda na razvoj tjelesnih tkiva. Prema ayurvedi, tkiva se formiraju uzastopno u sedam koraka, pri čemu se svaki korak oslanja na onaj prethodni, te su oni fizički i funkcionalno povezani.

Nama su za menopauzu najzanimljiviji koraci stvaranja tkiva odgovornih za metabolizam masti, šećera i hormona koji se naziva “medha” i “asthi” odgovoran za stvaranje koštanog tkiva.

Ako medhu blokiraju toksini, tada će biti blokiran metabolizam masti, šećera i hormona. Žene koje imaju medhu izvan ravnoteže bit će sklonije višem kolesterolu, dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima, te im ni sljedeći korak u razvoju tkiva, ashti, neće osigurati odgovarajuće hranjive tvari.

Kao rezultat toga, kosti postaju krhke, porozne te se javlja osteoporoza. Stoga su mnogi simptomi menopauze međusobno povezani funkcioniranjem i stvaranjem tjelesnih tkiva. Važno je usredotočiti se na stvaranje balansa u tijelu, kroz prehranu, biljnom terapijom, prilagođenom dnevnom i sezonskom rutinom i redovitim individualno osmišljenim detox programima prije i tokom menopauze.
Tradicionalni ayurvedski tretmani pomlađivanja i detoksikacije, panchakarma, posebno su učinkoviti u vraćanju tkiva i kompletnog organizma u prirodnu homeostazu. U idealnom slučaju panchakarma tretmane i terapiju trebalo bi prakticirati prije i za vrijeme menopauze kako bi se osigurao graciozan i lak prijelaz iz jednog zdravog stanja u drugo.

Autor

Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant

Kontaktirajte nas

Zaštita privatnosti

10 + 12 =