BLOG

Adaptogeni – Rasayane

Pomlađivanje ili rejuvenatation terapija

U brojnim tradicionalnim medicinskim sustavima, uključujući i ayurvedu, tvari koje vraćaju energiju i pozitivno djeluju na organizam iznimno su cijenjene. Te tvari, vjeruje se, unapređuju i poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje, povećavaju otpornost na stres, podržavaju obrambene mehanizme organizma i produljuju životni vijek. Suvremena znanost te tvari naziva adaptogenima. Adaptogeni su, prema nekim stajalištima, spojevi, biljke, dijelovi biljaka ili pojave, čija primjena rezultira stabilizacijom fizioloških procesa stanica i poticanjem homeostaze, kao što je smanjenje stanične osjetljivosti na stres.

Moderna znanost i medicina prepoznaju stres, zajedno s današnjim brzim načinom života, kao jedan od uzroka bolesti modernoga doba. Tradicionalna medicina koristi adaptogene za regulaciju i poboljšanje odgovora organizma na stres pa danas postoje znanstveni dokazi koji podupiru tu teoriju.

Kava, cigarete, alkohol, energetski napitci, šećeri ili zdravi šećeri s malim glikemijskim indeksom predstavljaju brza rješenja i instant izvore energije, koji čovjeku olakšavaju nastaviti s modernim stilom života, istim ili bržim tempom dalje, brže i bolje u izazovima koji mu se nameću.

Uz povećanu uporabu stimulansa, javljaju se i očigledni problemi, a riječ je o tome da ovi pripravci dugoročno ne rješavaju problem nedostatka energije te da imaju nuspojave. Što se više koriste stimulansi za punjenje „baterija“, one se brže prazne te se ulazi u začarani krug koji neminovno dovodi do iscrpljivanja.

Zaštita bi u ljudskom organizmu trebala funkcionirati besprijekorno. Nadbubrežna žlijezda odgovorna je za ubrizgavanje adrenalina i kortizola u naš sustav. To funkcionira tako da mozak, kada se suoči sa stresom uzrokovanom opasnošću, signalizira hipotalamusu da luči kortikotropin, koji potiče hipofizu na lučenje adrenokortikotropina, a koji onda cirkulacijom dolazi do nadbubrežne žlijezde koja luči adrenalin i kortizol.

Ako je organizmu potrebno više energije, u krvotoku se poveća koncentracija glukoze koja daje snagu za pojačanu aktivnost. Srce ubrzano kuca, što povećava razinu kisika u organima, otvorene rane zacjeljuju procesom koagulacije krvi, imunitet djeluje supresivno na potencijalno prisutne patogene. Sve te procese tijelo regulira samo i oni ne ostavljaju posljedice na organizam.

Stres je u malim količinama i potreban, jer u ograničenoj količini može davati poticaj za nove izazove i ciljeve. Problem nastaje kada je stres konstantan i kada su tijelo i organizam u permanentnom stanju opreza od opasnosti. Tada dolazi do adrenalinskog umora, tj. iscrpljenosti.
Ovo su neki od simptoma stresa: problemi sa spavanjem, anksioznost, problemi s koncentracijom, probavni problemi, visoki tlak, kolesterol, povišen nivo šećera u krvi, hormonalna neravnoteža, fibromialgija, problemi sa zglobovima, žudnja za hranom i slatkim, depresija i pretilost.

Glavini retreat 01
Pristalice liječenja biljem tvrde da nam priroda pruža pregršt rješenja u vidu biljaka koje reguliraju i povećavaju staničnu osjetljivost na stres, najvjerojatnije pozitivnim djelovanjem na nadbubrežnu žlijezdu. Po njima, a i mnoga klinička istraživanja to potvrđuju, adaptogeni nisu stimulansi.
Naprotiv, oni podržavaju stanje smirenosti. Termin adaptogen najčešće se odnosi na biljke, čak i kad ne postoje dokazi, koje podupiru kliničke studije, da biljka svojim djelovanjem ima utjecaj na staničnu osjetljivost.
Prema Panossianu, klasični redukcijski model istraživanja djelovanja receptora za adaptogene nije prikladan s obzirom na to da adaptogeni pokazuju više ciljanih učinaka na različite receptore, uključujući receptore za kortikosteroide, progestin, estrogen, serotonin i mnoge druge, te su oni primjer farmaka širokog spektra. Molekularni ciljevi, putevi i spektar djelovanja adaptogena identificirani su i povezani s kroničnim upalnim procesima, aterosklerozom, neurodegenerativnim kognitivnim poremećajima, metaboličkim poremećajima i kancerogenim oboljenjima, što je sve povezano sa starenjem.

Prema nekim znanstvenicima, adaptogeni u ajurvedi se nazivaju rasayane. Rasayane su u ajurvedi biljke i biljni pripravci za koje se tvrdi da potpomažu fizičko i mentalno zdravlje, podržavaju obrambeni mehanizam organizma i produljuju životni vijek. Sa stajališta ajurvede oni nisu toksični čak ni u velikim dozama. Neke od biljnih vrsta s tim značajkama koje se koriste u ajurvedskoj medicini uključuju Asparagus racemosus, Ocimum tenuiflorum, Phyllanthus emblica, Tinospora cordifolia i Withania somnifera.

Autor

Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant

Kontaktirajte nas

Zaštita privatnosti

11 + 4 =