BLOG

Ayurveda i prevencija prehlade

Kako ojačati imunitet ayurvedom

Naš organizam je osjetljiv na promijene godišnjih doba zbog toga što tijelo funkcionira drugačije u svakoj sezoni. Kada je vani vruće, naš agni (ili probavna vatra) automatski se smanjuje.
Tako se tijekom ljetnih mjeseci smanjuje naš osobni probavni kapacitet jer ga ubrzava toplina iz prirode. Kad vanjske temperature počnu padati, prirodno bi bilo da se počinje graditi unutarnja probavna vatra koja i zagrijava organizam.
Nažalost, prijelaz iz jedne sezone u drugu rijetko se odvija tako glatko. Danas se više bavimo onim vanjskim dnevnim temperaturama koje se mogu dramatično i neprirodno mijenjati. Prečesto dok ulazimo u zimsku sezonu, naša želja da jedemo težu, kaloričniju hranu nije uvijek, i kod svakog, u skladu sa mogućnošću tijela da je prihvati.
Kada hrana koju jedemo nije potpuno probavljena, ono što bi trebalo biti apsorpcija koja opskrbljuje organe i tkiva s visokokvalitetnom i nutritivnom prehranom, postaje opterećenje koje začepljuje i blokira kanale i tkiva u tijelu.
U ayurvedi se takve tvari nazivaju ama tj. toksini. Akumulacija toksina može ugroziti naš imunološki sustav i učiniti nas osjetljivijom na prehlade i gripe.
Ama i simptomi njene akumulacije:

1. Naslage na jeziku osobito ujutro kad se probudite
2. Zatvor, opstipacije/ ili probavni problemi poput gastritisa
3. Osjećaj tromosti i umora
4. Kronični problemi sinusa, alergije, prehlada ili bronhitis

Jedan od prvih organskih sustava na koje utječe akumulacija ama-e je dišni sustav. To stvaranje stvara nepovoljne uvjete za sluznicu i sluz u plućima i sinusima i njeno povećanje može dovesti do kihanja, kašlja i curenja nosa. Prema ayurvedi, obična prehlada uglavnom proizlazi iz neravnoteže energija Kaphe i Vate u tijelu. Kapha, vidjeli smo, odgovorna je za dišni sustav i pluća, dok je Vata odgovorna za imunološki sustav.
Zato su ljudi koji su Kapha dominantni i / ili u neuravnoteženom stanju zbog prehrane ili životnog stila, više skloni prehladama i sinusnim infekcijama. (Nasuprot tome, kada je Kapha uravnotežena, oni mogu imati jak imunološki sustav. To je pitanje ravnoteže,balansa.)

Povećanje imuniteta

Iako su tehnički prehlade uzrokovane virusom, svi znamo ljude koji nemaju prehladu i druge koje je imaju. Sposobnost izdržavanja izloženosti virusu funkcija osobnog imunološkog sustava. Balansiranjem Kaphe i Vate smanjenje se ama i to je bitno ako želimo izbjeći prehlade.

Ayurvedske smjernice za sprječavanje prehlade

1. Ostanite topli: Odjenite se slojevito tako da budete spremni za fluktuacije vrućine i hladnoće između unutarnjih temperatura tijela i onih izvana. Obavezno pokrijte glavu i uši kada izađete van. Uši su jedno od glavnih sjedišta Vate. Pijte tople tekućine tijekom dana.
2. Pijte tople tekućine, čajeva tijekom dana. To će pomoći tijelu da ispirući amu, ublaži Vatu i pomogne hidrataciji sluznica.
3. Topla hrana: Slijedite opće ayurvedske savjete kako biste pili tekućine na sobnoj temperaturi ili topli je. Ako pijete mlijeko, prvo ga prokuhajte ili kuhajte s začinima: đumbiriom, kardamom, cimetom ili klinčićem kako biste uravnotežili prirodnu tešku Kapha kvalitetu mlijeka.
4. Izbjegavajte hladnu hranu, izbjegavajte većinu mliječnih proizvoda, starih sireva, jogurta kasno popodne i navečer i slatkih prerađevina. Jogurt u obliku lassia je u redu u podne, ali ne noću.
5. Voće: Konzumirajte jabuke jabuka, krušake, nar i ostalio sezonsko ili suho voće kao što su datulje, suhe smokve, suhe šljive, namočene u vodi radi lakše probave. Kuhajte kompote s klinčićem i cimetom. Izbjegavajte banane, jer su prilično hladne u probavi.
6. Povrće: Izbjegavajte hladno povrće poput mrkve, krastavaca, rajčice i salate – to su namirnice koje mogu ublažiti probavnu vatru. Dobro je jesti dinstano ili kuhano povrće kao tikvice, bundeve, lisnato povrće.
7. Juhe: Juhe su idealni izbor u ovo doba godine. Juhe se lako probavljaju, vlaže i podmazuju sluznicu u nosu i grlu, što otežava prodiranje rhinovirusa. Dodajte puno začina koji griju.
8. Začini: Držite unutrašnjost toplom termogenim začinima – kumin je izvrstan, zatim đumbir, crni papar, korijandar, origano, majčina dušica, kadulja, piskavica i komorač. Kurkuma je izvrstan začin koji stvara imunitet i smanjuje amu.

Što učiniti ako dobijete prehladu?

  1. Pijte čaj od đumbira. Djeluje kao dekongestant i pomaže poticanju probave. Đumbir može smanjiti višak Kapha i stimulirati cirkulaciju, što ga čini izvrsnim lijekom za prehladu i protok.
  2. Pokušajte konzumirati toplu vodu sa svježim limunom i medom.
  3. Grgljajte slanu vodu. Grgljanje oslobađa višak sluzi i uklanja bakterije i gljivice iz grla.
  4. Udišite kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Prokuhajte vodu, dodajte par kapi eukaliptusa i i duboko udahnite.
  5. Koristite kvalitetna ulja u svakom obroku sezam, maslina, ghee, bućino, laneno! Za suzbijanje suhoće Vate radite sami toplu masažu svako jutro prije tuširanja.
Priroda sezonskih prijelaza upravo je razlog zbog kojeg ayurveda preporučuje panchakarma terapiju na početku svake sezone. Primjerice, panchakarma pomaže oslobađanju ljetne vrućine, iritacije i upale, oslobađa od akumuliranih toksina. Također pomaže osigurati zaštitu od prehlade, zagušenja, respitornih infekcija i gripe.
Autor

Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant

Kontaktirajte nas

Zaštita privatnosti

14 + 5 =