BLOG
Pitta ili ljetna dijeta
Što je pitta dijeta prema Ayurvedi?
Vatreni element kojeg ima u izobilju u ljetno doba godine, glavni je pokretač Pitta konstitucije. Vatru treba održavati, a ne rasplamsavati. Ova dijeta koja smanjuje upalne procese u tijelu. Koristi se najčešće generalno ljeti, kod kožnih problema, svrbeži po koži, upaljenih zglobova, valunga, kiseline, čireva, ljutnje, iritacije/napetosti, infekcija i groznica.
Izbjegavajte: 1. obilnu i tešku hranu 2. okuse koji su ljuti, slani i kiseli 3. crveno meso, tunu, školjkaše 4. alkohol, kavu i zeleni čaj koristite umjereno 5. rafinirana ulja i šećere 6. jogurt, zrele sireve, naručito navečer
Dnevno koristite svježu sezonsku i lokalnu hranu. Preferirajte trpke, gorke i slatke okuse. Na velikim vrućinama koristite sok aloe vere ili ružinu vodu. Potopite orašide navečer i koristite ih drugi dan. Suho voće datulje, šljive, smokve neka su vam dnevni izbor. Najvažnije je da budete umjereni i slušate svoje tijelo i jedete samo kad ste gladni, a pijete dovoljno i redovito.
Konzumirajte slatko voće kao što je grožđe, limeta, trešnje, lubenica, avokado, kokos, nar, mango, jabuke, bobičasto voće, slatke i zrele narandže, ananas i šljive. Izbjegavajte svo nezrelo i kiselo voće: grejp, masline, nezrele narandže, kisele jabuke, šljive jer to potiče kiselinu koja potiče upalu.
Povrće
Šparoge, krastavac, kuhana cikla, slatki krumpir, zeleno lisnato, bundeve, tikvice, brokula, karfiol, celer, zelena salata, gorke salate, klice, grašak. Izbjegavajte papriku, patliđan, rajčicu, luk, češnjak. Isto tako izbjegavajte sirovi špinat i ciklu. Grahorice smanjite, osim tofua i mung dhala. Naročito izbjegavajte kikiriki.
Koristite začine: korijander, kurkuma, komorač, anis, kurkumu, sviježi đumbir i malu količinu crnog papra jer oni u većim količinama podižu vrućinu, kiselinu itd. Asafoetida, suhi đumbri, cumin, gorušica, klinčić, sol i čili trebate izbjegavati. Izbjegavajte crveno meso i morske plodove.
Začin mix Pitta:
- Komorač 10 čajnih žličica
- Korijander 4 čajne žličice
- Kurkuma 2 čajne žličice
Autor
Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant
Kontaktirajte nas