BLOG
Pitta dijeta
Što je pitta dijeta prema Ayurvedi
Izbjegavajte svu hranu koja vam teško pada ili vam se ne sviđa! Dnevno koristite sok Aloe vere ili ružinu vodu. Izbjegavajte alkohol, cigarete, kavu, zeleni i crni čaj, sir (mladi sir je uredu) i životinjske proizvode. Rafinirana ulja i šećer su jedni od glavnih uzročnika upala.
Konzumirajte slatko voće kao što je grožđe, limeta, trešnje, lubenica, avokado, kokos, nar, mango, jabuke, bobičasto voće, slatke i zrele narandže, ananas i šljive. Izbjegavajte svo nezrelo i kiselo voće: grejp, masline, nezrele narandže, kisele jabuke, šljive jer to potiče kiselinu koja potiče upalu.

Povrće
Šparoge, krastavac, kuhana cikla, slatki krumpir, zeleno lisnato, bundeve, tikvice, brokula, karfiol, celer, zelena salata, gorke salate, klice, grašak. Izbjegavajte papriku, patliđan, rajčicu, luk, češnjak. Isto tako izbjegavajte sirovi špinat i ciklu. Grahorice smanjite, osim tofua i mung dhala. Naročito izbjegavajte kikiriki.
Koristite začine: korijander, kurkuma, komorač, anis, kurkumu, sviježi đumbir i malu količinu crnog papra jer oni u većim količinama podižu vrućinu, kiselinu itd. Asafoetida, suhi đumbri, cumin, gorušica, klinčić, sol i čili trebate izbjegavati. Izbjegavajte crveno meso i morske plodove.

Začin mix Pitta:
- Komorač 10 čajnih žličica
- Korijander 4 čajne žličice
- Kurkuma 2 čajne žličice
Autor
Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant
Kontaktirajte nas