BLOG
Vata dijeta
Što je vata dijeta prema Ayurvedi
Izbjegavajte svu hranu koja vam teško pada ili vam se ne sviđa! Ovaj način ishrane jača probavnu vatru (agni/metabolizam) i potiče apsorpciju hranjivih tvari što će pridonijeti smirenju živčanog sustava.
Što je više moguće izbjegavajte kvasac, rafinirani šećer (koristite smeđi – tvrdi šećer, npr. muscavado), kavu, cigarete, droge, alkohol, ulja loše kvalitete (rafinirana) i jako začinjenu ljutu hranu jer sve to stimulira živčani sustav i remeti probavni sustav. Jedite hranu koja je topla, zasitna, uljnata (hladno prešana ulja!!!) jer to smiruje i hrani živčani sustav.
Smanjite hranu koja je hladna (sirovo, puno salata…), suha i tvrda jer to remeti probavu. Više koristite hranu koja je slatka (npr. žitarice, riža), kisela (npr. ocat, jogurt, citrusno voće) i umjereno slanu jer to sve jako hranjivo za vatu. Reducirajte hranu koja je jako začinjena, gorka (npr. kava, čili papričice), trpka (npr. nezrele jabuke, dunje, banane) jer ona smanjuje probavne funkcije i remeti živčani sustav.
Svi mliječni proizvodi su hranjivi za živčani sustav. Mlijeko uvijek prokuhajte prije nego ga konzumirate, dodajte malo kardamona ili nerafiniranog šećera. Ne uzimajte mlijeko s obrokom ili voćem. Koristite organsko mlijeko. Ako ste alergični na mlijeko koristite zamijenu, bademovo, zobeno ili rižino mlijeko. Izbjegavajte sladoled, mlijeko u prahu i sojino mlijeko.
Uz ručak konzumirajte mlaćenicu ili stepko koji pospješuju asimilaciju nutrijenata, pravilnu probavu i stimulira rad tankog crijeva i pravilno lučenje enzima. Recept 1/4 jogurta 3/4 vode dodati malo soli, kumina, muškatnog oraščića, crnog papra… Dobro izmiksati, konzumirati 1.5 – 2dcl uz ručak. Navečer može povećati sluz, te ga izbjegavajte.
Zdravi zaslađivači (med, sirup od datulja, kokosov šećer, smeđi nerafinirani šećer, melasa) su svi dobri jer hrane i smiruju živčani sustav ali koristiti umjereno. Ako imate osjećaj nadutosti izbjegavajte šećer. Sva hladno prešana ulja i ghee, smanjuju suhoću te su hranjiva za živčani sustav. Najbolja za vatu su: sezamovo, laneno, ghee, maslinovo, suncokretovo, te riblje ulje. Ulja koristite u hrani i isto tako se mažite s njima prije tuširanja kako bi se očistila krv i smirio živčani sustav.
Najbolje žitarice su: riža (crvena, smeđa ili basmati), pšenica (u zrnu ili integralna), ječam (kuhani), quinoa, amarant, zob, proso, heljda.
Grahorice, mungo grah, mung dhal i crvena leća. Domaći grah i ostale ostale grahorice obavezno potopite u vodi barem 8-12h, prvo i drugu vodu kod kuhanja obavezno baciti i kuhati u lovoru, kuminu, crnom papru…
Voće sezonsko svježe i organsko… bobičasti plodovi, nar, avokado, grožđe, trešnje, limuni, limeta, friške smokve, breskve, lubenica, šljive, ananas, mango, slatke jabuke, kruške. Kao prvi obrok i poslije 17h izbjegavajte voće jer povećava kiselinu. Kompoti, kuhane jabuke i kruške uz malo cimeta, klinčića su odlični. Suho voće i orašide namočite u vodi preko noći,prije konzumiranja, bademe ukoliko stignete i oljuštite. Izbjegavajte nezrelo i oporo voće.
Najbolje povrće su šparoge, cikla, krastavci, mrkva i slatki krumpir. Grašak, zeleno lisnato, celer, bundeve i tikve, krumpir su najbolji ako se kuhaju u ulju ili ghee-u sa začinima jer se na taj način balansiraju kvalitete koje bi u suprotnom mogle štetiti vati. Alge su jako dobre. Povrće koje može izazivati nadutost brokulu, karfiol, klice, zelje, kelj, papriku, patliđan, krumpir i rajčicu, lagano prokuhajte i začinite (papar, ulje, sol, limun, kumin). Svo povrće se može povremeno pojesti, ali je bitno da se kuha s uljem i začinima. Sva sirova hrana je je hladna, lagana, suha i u suprotnosti s Vata konstitucijom, odnosno Vata disbalans može i povećati.
Većina začina je dobra, posebno asafoetida, kardamom, kumin, korijander, đumbir, komorač, kopar, cimet, sol, klinčić, sjeme gorušice, papar. Ne jesesti ljuto, slano i kiselo. Svi oni pomažu probavi tako da smanjuju vjetrove, grčeve, nadutost.
Svi orašidi su za vas dobri u umjerenim količinama, a naročito kada se namoče preko noći zbog veće apsorpcije nutritijenata. Izbjegavajte crveno meso, pogotovo govedinu.
Kicharee recept
Za apetit i bolju apsorpciju nutrijenata:
U čajnu žličicu staviti komadić svježeg đumbira, dodati par kapi limunovog soka i konzumirati prije jela. Aktivira probavne enzime. Može se koristiti i tostirano sjeme kumina i komorača u omjeru 50:50 žvakati prije jela.
Prije jela koristite Trikatu (đumbir, crni papar i dugi papar) 1/2 čajne žličice u 1/2 čaše tople vode / čaja. Čisti toksine i lakše se izbacuje sluz iz tijela.
(imajte ih uvijek pri ruci i dodavati jelima (može i individualno):
Kumin 8 čajnih žličica
Komorač 8 čajnih žličica
Korijander 2 čajne žličice
Kurkuma 2 čajne žličice
Đumbir (suhi) 1 žličica
Cimet 1/4 žličice
Preporuka
Lagano prepržiti sjemenke suncokreta, sezama ili buće, usitniti ih u mužaru posoliti i popapriti i to možete dodavati juhama, varivima.
Napravite veću količinu sviježeg đumbira i češnjaka (cca 200g 50:50) sameljite u blenderu sa sezamovim, maslinovim ili ghee uljem. Stavite u staklenku i to koristite kao temeljac za variva na kome prepržite prvo povrće zatim dodate dal i rižu.
Savjet
Navečer u vodu natopite šaku suhog voća šljive, smokve, grožđice, datulje… Ukoliko je voće ekološko, organsko ujutro možete vodu popiti, a natopljeno voće koristiti za doručak u kašama ili obroku.
Isto tako možete potopiti orašide, ali njihovu vodu bacate. Obično šaka voća ili orašide bila bi dovoljna za jednu porcija.
Zdrave prehrambene navike:
- Jedite samo kada ste gladni. Barem 3-4h između obroka!!!
- Pijte toplo. Skuhajte ujutro čaj od kombinacije svježeg đumbira, piskavice i kumina stavite u termosicu 2l i pite tokom dana. Očistiti će toksine i ubrzati i pospješiti metabolizam i probavu.
- Pijte ječmenu vodu, skuhajte ječam i sačuvajte vodu koju možete piti tokom dana.
- Pratite tijelo, a ne um, slušajte svoje tijelo i ono što mu treba.
- Tretirajte svoju probavu kao vatru, stimulirajte je u malom količinom i lako probavljivom hranom.
- Jedite manje od punog kapaciteta. Preporučuje se jesti dok je želudac 1/3 čvrsta hrana, 1/3 tekuća i 1/3 zrak radi uspješnog metabolizma.
- Jedite jednostavna jela.
- Jedite voće, uključujući prešane sokove od kombinacije voća i povrća. Ostaviti 3-4 sata razmaka između obroka.
- Ne pijte hladno mlijeko, a mlijeko i mliječne proizvode ne kombinirajte s voćem i ribom (sir)
- Ne kombinirajte orašasto voće sa svježim voćem
- Izbjegavajte jogurt, osobito nakon 17h!!!
- Jedite u mirnom okruženju, ne jedite dok vozite, žurite ili stojeći.
- Pokušajte jesti što više toplu i kuhanu hranu, jer to je lakše probaviti.
- Hladna hrana, sirova hrana, led, hladna voda može oslabiti probavni proces te tako povećati vodu i sluz u organizmu.
- Uzimanje među obroka usporava probavu, te izaziva neravnotežu u crijevima.
- Jedite zadnji obrok u danu u ranim večernjim satima.
- Kasni obroci mogu uzrokovati zatvor i probavne smetnje.
- Žvačite!!!
Autor
Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant
Kontaktirajte nas