Nalazimo se u Vata sezoni. Za sve one koje Vata u ovo doba godine zna izbaciti iz uobičajene rutine, zbog fizičke konstitucije, godišnjeg ili starosnog doba, vremena, stresa… ovo su jednostavne smjernice i trikovi za smanjenje Vata energije u i oko nas.
Kako prepoznati je li vaša Vata izvan ravnoteže?
Ukoliko imate neke od sljedećih simptoma: nervoza, tjeskoba, panika, strah, tremor, grčevi, suha ili ispucala koža, konstipacija ili opstipacija, plinovi i nadutost, suha, tvrda stolica, niska tjelesna težina, lagan – isprekidan san, osjećaj nemira, rastresenosti, pretjerano razmišljanje ili zabrinutost…
Kako bismo smanjili utjecaj energije elemenata zraka i prostora, tj Vate, ayurveda predlaže sljedeću strategiju prehrane, načina života i biljnih pripravaka.
Rutina u stvarima koje radimo na dnevnoj bazi. Budite umjereni u jelu, navikama (spavanje / ustajanje), alkoholu, gaziranim pićima, šetajte u prirodi. Zatoplite te se, osjećaj ugode i topline je jako važan. Prije tuširanja / kupanja namažite se ili još bolje izmasirajte sa kvalitetnim hladno prešanim uljima, najbolje sezam ili dobro domaće maslinovo ulje.
Opće smjernice za dijetu koja stabilizira Vatu:
Koristite namirnice koje su prirodno slatke, kisele i slane. Topla hrana, energetski i temperaturno. Cjelovita, lokalna, sezonska i svježe kuhana hrana.
Koristite orašide orahe, lješnjake, bademe…. Koje ste prethodno obavezno natopili u vodi barem 12h. Vodu bacite, a šaku takvih orašida dnevno konzumirajte u kašama, varivima ili kao snek. Koristite i mahunarke na taj način obavezno natopljene u vodi sa lovorovim listom barem 12h, a zatim dobro kuhani sa začinskim biljem. Koristite bundeve, tikve, batat…
Suho voće smokve, grožđice… isto tako obavezno natopite jer su teško probavljivi i njihove kvalitete će teško doći do stanica.
Toplo kozje ili biljno mlijeko začinjeno cimetom, kardamomom, paprom, kurkumom i muškatnim oraščićem idealan je obrok prije spavanja. Ako je potrebno zasladite medom. Nećete pogriješiti ni sa domaćim organskim kravljim mlijekom. Mlijeko konzumirajte uvijek toplo barem sat vremena prije ili nakon druge hrane. To vrijedi i za djecu. Jogurt ili kefir nikako ne pijte navečer. Navečer izbjegavajte i stare, tvrde sireve.
Koristite začine poput đumbira, crnog papra, cimeta i kumina, ali ne i izrazito ljute začine poput chilia ili tabasco sosa.
Dosta napitaka sobne temperature ili toplih čajeva. Kombinacija kumin, komorač i korijander ili cimet i lovor, svježi đumbir, zatim kamilica, bosiljak. Napravite ujutro 1l čaja, stavite u termosicu i pijte tokom dana.
Koristite veću količinu visokokvalitetnih ulja ili gheeja u svakodnevnoj prehrani.
Manje je ponekad više. Nemojte previše kombinirati sa obrocima jer s time ćemo samo zbuniti naše probavne mehanizme.
Pokušajte imati redovite obroke u isto vrijeme, rutina je cilj! Jesti svoj obrok u mirnom okruženju. Duboko udahnite nakon što ste progutali zadnji zalogaj i krenuli prema sljedećoj aktivnosti. Probajte koristiti uvijek svježe, domaće organsko i sezonsko bilje i proizvode, što manje procesuirano.
Izbjegavajte!
Hranu koja je gorka, trpka i ljuta. Hrana koja je hladna i energetski i temperaturno. Suha i lagana hrana (npr. kokice, čips i krekeri).
Ne koristite sirovu hranu, osobito ujutro i navečer (salate, štapići mrkve, sirovo voće, svježi sokovi od voća i povrća, itd.) Izbjegavajte procesuiranu hrana (poput konzervirane, gotove ili smrznute hrane). Hladna ili gazirana pića. Kofein, nikotin, alkohol i drugi stimulansi. Prejedanje ili jedenje vrlo teških obroka.
Izbjegavajte jesti svježe voće ili piti voćni sok unutar 1/2 sata od bilo koje druge hrane.
Vata-balansirajući biljni preparati
Ayurvedsko bilje korisni su saveznici kada je u pitanju balansiranje doša. Neki ayurvedski praktičari će prilagoditi biljne formule tako da odgovaraju jedinstvenoj konstituciji svojih klijenata.
Za biljnu formulu širokog spektra koja umiruje Vatu, koristite triphalu prije jela sa malo sa ghee ili zdravim uljima (maslinovo, bućino).
Kako biste podržali mentalnu smirenost i dobrobit ashwagandha, brahmi, kapikacchu.
Da biste uravnotežili vata u zglobovima, živcima i mišićima, razmislite o biljnim pripravcima koji sadrže shilajit i guggulu i zdravim uljima.
Za suhu ili ispucalu kožu koristite herbalizirana ulja sa bazom sezama, a kod bolova i organsko ricinusovo ulje.
Kako biste podržali zdravu eliminaciju, koristite triphalu ili haritaki s gheem ili medom.
Za smirenje razmislite o korištenju prirodnih sapuna od lavande ili melise.
Korištenje bilja za upravljanje svojom konstitucijom samo nadopunjuje promjene koje unosite u svoju prehranu i način života. Ashwagandha, shatavari i vidari kanda tri su primarne biljke koje se koriste za uklanjanje viška vate iz tijela i održavanje ravnoteže, ali ima i puno drugih. Ukoliko imate nedoumica koje kvalitetne i provjerene biljke odgovaraju vašem individualnom tipu kontaktirajte nas direktno ili zakažite svoje konzultacije na info@antiage.hr.
Opće smjernice za Vata-smirujući stil života
Uživajte u radu i životu, živite onako kako zamišljate da bi živio neki svetac sa mirnom svjesnošću, iskrenošću, ljubavi i blagim tempom.
Redovita, dnevna rutina s redovitim vremenom za jelo, spavanje, rad itd.
Dnevna 15 minutna samomasaža prije tuširanja s 50ml toplog sezamovog ulja.
Lagano vježbanje koja uključuje vježbe disanja, šetnje, smireni individualno prilagođeni oblik joge usmjeren na istezanje, tai qi, qi gong, hodanje, plivanje u toploj vodi…
Umirujuća glazba, priroda, prizori, mirisi i društvo.
Naši se životi, okoliš i zdravlje redovito mijenjaju. Naša prilagodba na te promjene je ustvari snaga našeg organizma, naš imunitet. Preporučujemo da se registrirate za naš newsletter i povremeno ispunjavate dosha test na sljedećem linku https://antiage.azurewebsites.net/Identity/Account/Login gdje možete provjeriti kako su se stvari promijenile i odlučiti koje bi navike, prehrana ili preparati bili najkorisniji za ponovno uspostavljanje ravnoteže.
Nebojša Rađenović