Jedite samo onda kad ste gladni. Ukoliko Vam apetit nije dobar, stimulirajte ga toplim biljnim čajevima, žvakanjem svježeg đumbira prije jela ili redovitim pijenjem 3K čaja (3K –  kumin, komorač i korijander).

Idealan doručak je lagan, ručak normalan, a večera jušna isto tako lagana. Jedite sezonsko, lokalno, ekološko, polako. Koliko je važno da jedemo samo kad smo gladni, toliko je i važno da nam metabolizam funkcionira kako treba. Glad se mora javljati u pravilnim intervalima (doručak, ručak, večera), 4-5 sati nakon obroka. Između ako imate potrebu jedite sezonsko voće, kompote, namočeno suho voće ili namočene orašide. 

Ama/toksini i simptomi akumulacije:

1. Naslage na jeziku osobito ujutro kad se probudite
2. Zatvor, opstipacije/ ili probavni problemi poput gastritisa
3. Osjećaj tromosti i umora
4. Kronični problemi sinusa, alergije, prehlada ili bronhitis

Uvjek prije detoks konzultirajte sa stručnom osobom. Nije detoks pogodan za svakoga.

Ukoliko ste primorani da u ove praznične dane pretjerate sa ićem i pićem, preskočite sljedeći obrok. Neka tijelo potpuno izbaci i očisti sve što ste u njega unijeli. 

Uvijek napravite ujutro veću količinu čaja ili prokuhane vode, barem litru dnevno i pijte to tokom dana. Naravno pijte i vodu ili neku drugu tekućinu.

Izbjegavajte hladna i slatka pića jer usporavaju metabolizam i otupljuju čula.

U zimskoj sezoni koristite čajeve koristite biljke koje zagrijavaju majčina dušica, bosiljak, sladić, svježi đumbir. Većina začinskog bilja je ujedno i stimulator probavnih enzima i metabolizma. 

Ležite na vrijeme, ustajte rano. Rastegnite se ujutro, dišite svjesno, polako i što više za to koristite nos, nosnice, posebno van kuće.  

Posvetite barem 15 min dnevno da budete sami sa sobom. Ujutro prije pranja zuba mućkajte kokosovo ili sezamovo ulje u ustima i očistite jezik, za to je dobra i mala čajna inox žličica. Ojačat će desne, djeluje antibakterijski i pokupe se nečistoće koje tijelo izbacuje van.  

Čula su naša veza sa prirodom, njegujte ih. Masirajte se (samo-masaža) uljima prije tuširanja. Stimulirajte te neurone na koži koji je naš najveći organ. Lubrificirajte nosnice na dnevnoj bazi sa kvalitetnim ekološkim uljima maslinovo, ghee, sezam, kokos. 

 Zapamtite da nije svaka dijeta za svakoga. Vi ste posebni, unikatni i trebate se sinkronizirati za vašom unikatnom individualnom konstitucijom, socijalnim okruženjem i prirodom. To je filigranski posao i zahtjeva umjetnika. Jer vi ste umjetničko djelo prirode i zaslužujete pažnju. 

 Uživajte u životu i budite sretni. 

Kontaktirajte nas

Zaštita privatnosti

8 + 14 =