BLOG

Disanje je život

Disanje je život ili u najmanju ruku to je najvažnija komponenta života. Možda bi nam život drugačije izgledao da nam je nos manje začepljen, manje iritiran i blokiran, da su frontalne migrene rjeđe ili ih nema, da cervikalni dio manje boli. Ovo su samo najčešći simptomi problema u sinusnim kanalima.
Ali čak i naizgled benigni poremećaji u dišnim putovima mogu imati značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje – osobito dugoročno. Neravnoteže u respiratornom traktu mogu opteretiti i um i fiziologiju na bezbroj načina.

Kada doista ne možemo disati, taj nam stres postaje iznimno očit. Kod suptilnijih neravnoteža možda nismo toliko svjesni nagomilanog nesklada, ali njegov utjecaji na sustav je velik. Većina nas može se povezati s panikom koju doživljavamo kada iz nekog razloga ne možemo doći do daha. Neadekvatno disanje vrlo je stvarna prijetnja, pa kad ne možemo udobno disati, naši se instinkti za preživljavanje poprilično odmah aktiviraju

Dišni sustav izravno komunicira s nekim od naših najvitalnijih organima plućima i srcem, koji su odgovorni za prehranu svake stanice i tkiva u cijelom tijelu.
Vedska nas tradicija podsjeća da su dišni putovi također usko povezani s pranom (vitalnom životnom silom koja se prenosi dahom), kao i nizom suptilnih kanala koji su vrlo značajni za naše sveukupno blagostanje.
Stoga je briga o dišnim putovima i rješavanje respiratornih neravnoteža nevjerojatno važno, a može biti pozitivna promjena za kompletno stanje organizma.
Ayurvedska tradicija ima mnogo toga za ponuditi kada je u pitanju uspostavljanje laganog i hranjivog odnosa s dahom i s vitalnom životnom silom, pranom, kojom on cirkulira u tijelu.
Prema Ayurvedi, tvari i energije se kreću tijelom kroz različite kanale, fizičke i energetske, poznate kao šrote (srotas).
Dišni putevi (nos, nosni kanali, sinusi, dušnik i pluća) dio su jednog kanala, poznatog kao prana vaha srotas (kanal koji prima pranu). Ovaj kanal vrlo je sličan “dišnom sustavu” moderne medicine, ali su njegove funkcije i značaj još širi. Recimo da prana vaha srotas uključuje i srce, a također je intimno povezana s probavnim traktom i emocijama.
Najvažnija funkcija prana vaha srota je cirkuliranje prane kroz tijelo. To je rijeka koja hrani svaku stanicu i tkivo životnim silama prane, kisika i vitalnosti. Na taj način pluća doslovno dišu za svaku stanicu u cijelom tijelu.
Funkcije prana vaha srota također uključuju sljedeće:
• Disanje
• Razmišljanje
• Emocionalni kapacitet
• Transformacija hrane u energiju, vitalnost i svijesti, inteligencije
• Komunikacija s višim ja, nematerijalnim
U Ayurvedi, svaki od primarnih kanala u tijelu ima korijen (mula), put kroz tijelo (marga) i otvor (mukha). Svaki od njih može biti značajan za proces vraćanja ravnoteže u određenom kanalu. Korijen može nagovijestiti suptilnije zamršenosti i međusobne veze unutar sustava kanala, dok se otvor često koristi kao moćna pristupna točka za iscjeljivanje.
Prana vaha srotas je istovremeno ukorijenjena u srcu i probavnom traktu. Njegov put kroz tijelo je respiratorni trakt – od nosnih prolaza, kroz grlo, dušnik, bronhijalno stablo i alveole pluća. A njegov otvor je nos i nosnice.
Kao otvor (mukha) prana vaha srota, nos je vrlo važan, terapeutski gledano.
Zapravo, nos i nosnice naširoko se koriste za uravnoteženje dišnih putova. Ali nosnice su također intimno povezane sa suptilnim energetskim putovima lunarnog i solarnog kanala poznatih kao ida nadi i pingala nadi. Važno je da udišemo na nos jer to je put koji tijelo prepoznaje i životna energija, informacije i njihove transformacije daju optimalan život svakoj našoj stanici.
Ova veza služi za ilustraciju moći bavljenja dišnim putovima kroz nosnice. Suptilni učinci mogu vrlo lako odjeknuti cijelim sustavom, bilo da uvedemo jednostavnu vježbu disanja ili nanesemo biljno ulje na nosnice ili koristimo fiziološku otopinu.
Ispunite upitnik, ostanite u kontaktu i otkrijte približno svoju jedinstvenu konstituciju
Za više informacija i koja bi terapija bila idealna za Vas, kontaktirajte nas na info@antiage.hr

nasya, ayurveda, sinusi
Jedna od najvažnijih ayurvedskih terapija čišćenja je nasya.
Nasya je inhalacijska terapija koja se koristi za lubrifikaciju, zaštitu i održavanje zdravlja prana vaha srota, kao i kod simptoma sinusitisa, migrene, alergija, povećane težine, smanjene energije, zatim bolova u cervikalnom dijelu itd. Izuzetno je efikasna u povećanju senzibilnosti cjelokupnog osjetilnog aparata (oči, uho, nos). Terapija pročišćava sinuse i dišne puteve, djeluje protuupalno, smanjuje alergijske reakcije i štiti od njih. Smiruje um, poboljšava memoriju i koncentraciju. Pozitivno djeluje na sva čula koja su koncentrirana u glavi, a posebno za njuh, vid, sluh i okus.
U terapiji se koristi masaža glave, vrata i lica (sinusnih kanala) sa posebnim uljima, parenje glave i inhalacija specijalnih nasya ulja koja lubrificiraju kanale, čiste višak sluzi i sline i štite ih od direktnog ulaska ‘neprijatelja’ u ovaj vitalan kanal za naš organizam.

Tradicionalni ayurvedski tretmani pomlađivanja i detoksikacije, panchakarma, posebno su učinkoviti u vraćanju tkiva i kompletnog organizma u prirodnu homeostazu. U idealnom slučaju panchakarma tretmane i terapiju trebalo bi prakticirati jedanput godišnje kako bi se osigurao graciozan i lak prijelaz iz jedne sezone u drugu.

Autor

Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant

Kontaktirajte nas

Zaštita privatnosti

15 + 14 =