Svima je poznata ova slatka kora drveta Cinnamomum zeylanicum koja se koristi kao jedan od najpoznatijih začina u vrijeme Božića. Inače to je jedno od rijetkih biljnih vrsta kojoj se kora obnavlja.

Cimet je jedinstveno aromatičan, ali njegove važnije karakteristike su te što razrjeđuje krv, potiče cirkulaciju i povoljno djeluje na srčani mišić.

Osim toga cimet je začin koji grije i potiče probavu, smanjuje nadutost, pospješuje rad pluća i ima velika antioksidativna svojstva. Cimet iako grije u umjerenim količinama neće povećati kiselost u tijelu, tako da ga možete dodavati u slatke, a i u slane obroke. Izvrstan je u zimskim juhama sa ječmom ili heljdom u kombinaciji s batatom, bundevom ili tikvicama.

Recept za zimski čaj 1l:

Navečer potopite 1 čajnu žličicu lanenih sjemenki, prstohvat grožđica, 3-4 klinčića, prstohvat maslinovog lišća (ili lovor) i ½ štapića cimeta (ili ½ čajne žličice cimeta). Ujutro kuhajte 10 min, procijedite i čuvajte u termosici. Pijte tokom dana

Čaj snižava tlak i šećer u krvi, smanjuje nadutost, ubrzava probavu, čisti jetru, ima antiviralno i antibakterijsko djelovanje i generalno je odličan za imunitet, a i nutritivna je bomba.

Za više individualnih informacija ispunite svoj konstitucijski dosha test na www.antiage.hr i ostanite u kontaktu