Svi naši dragi klijenti koji su bili ili redovito dolaze na panchakarmu, barem su jednom prisustvovali pripremama obroka za vrijeme detoxa. Kroz pripremu obroka, između zvukova sjeckanja đumbira i sezonskog povrća, usitnjavanja papra, korijandera i komorača u mužaru, uz opojne mirise koji se šire ugodnim kuhinjskim prostorom, inspirira se i po koja zanimljiva priča koja se može primijeniti u svakoj kućnoj apoteci (čitaj kuhinji). Ovo je mala priča o kvercetinu.
Najčešće ljudi pitaju zašto ostavljam i sjeckam i koru luka, lupinu češnjaka ili cijele bobice grožđa, duda, koru jabuke ili koru cimeta. To je sve zbog jednog čudotvornog pigmenta, kvercetina, koji kao vrhunski umjetnik daje čaroliju, ali i funkcionalnost i dobrobit hrani koju konzumiramo. On je odličan imunomodulator, sjajan u dugotrajnoj borbi sa raznim autoimunim, kroničnim bolestima i upalama, a meni je iz osobnog iskustva prvi izbor u borbi protiv respiratornih bolesti, naročito raznih alergija, bronhitisa i astme. To je jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih antihistaminika, bez štetnih posljedica (iz prirodnih izvora) i treba što više besplatnih reklama.
Djelovanje kvercetina
Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antivirusno, antikancerogeno te su poznati njegovi pozitivni efekti na razvoj dijabetesa te bolestima nastalim vezano za razvoj i komplikacije dijabetesa. Pokazao se i kao zaštitnik kože od uv-b zračenja.
Također štiti jetru od oštećenja nastalim hepatotoksinima, ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.
Ukratko kvercetin nam pomaže u borbi protiv alergija, virusa, jača imunitet, smanjuje krvni tlak, pomaže u borbi protiv raka, kontrolira šećer u krvi , pozitivno djeluje kod reumatoidnih bolesti, usporava proces starenja te općenito pomaže kod očuvanja zdravlja.
Što je kvercetin?
Kvercetin je izuzetno snažan antioksidant i pripada skupini biljnih spojeva koje se nazivaju flavanoidi. Po znanstvenoj teoriji antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, molekula sa ne sparenim elektronima. U idealnom svijetu elektroni, kao i sav živi svijet, se žele upariti, zločesti slobodni radikali lutaju tijelom, odvlačeći elektrone od drugih molekula. Ovaj proces može oštetiti stanice i DNK. Kvercetin je zadužen da “čisti” slobodne radikale uparujući se s njihovim pojedinačnim elektronima i tako ih neutraliziraju.
Flavanoidi su fitokemikalije, proizvodi biljaka, koji imaju zdravstvene koristi za ljude i široko rasprostranjeni u biljnim organizmima. Iako ih je izolirano preko 4000 , studije o flavanoidima su većinom fokusirane na kvercetin jer ga je lako izolirati, ekstrahirati i detektirati. U voću i povrću nalazi se kao glikozid u visokim koncentracijama u crvenom luku, jabukama, čaju, brokuli, agrumima, trešnjama, bazgi, kaparima, crnom vinu…
Od povrća najviše je zastupljen upravo u crvenom luku (pronađeno čak 300mg u kg), tj u njegovim gornjim slojevima (kori).
Djelovanje kvercetina
Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antivirusno, antikancerogeno te su poznati njegovi pozitivni efekti na razvoj dijabetesa te bolestima nastalim vezano za razvoj i komplikacije dijabetesa. Pokazao se i kao zaštitnik kože od uv-b zračenja.
Također štiti jetru od oštećenja nastalim hepatotoksinima, ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.
Ukratko kvercetin nam pomaže u borbi protiv alergija, virusa, jača imunitet, smanjuje krvni tlak, pomaže u borbi protiv raka, kontrolira šećer u krvi , pozitivno djeluje kod reumatoidnih bolesti, usporava proces starenja te općenito pomaže kod očuvanja zdravlja.
Svi znamo da je raznovrsna i sezonska prehrana ključ za dobro zdravlje te da ne moramo posezati dalje od naše kuhinje (apoteke) ukoliko u njoj koristimo svježe, lokalne i ekološke namirnice.
U našim obrocima, često se nalaze kore crvenog luka, lupine češnjaka ili za doručkom kora lokalne jabuke, grožđa ili duda. One su tu s razlogom, a odgovor je upravo kvercetin koji je neophodan za našu detox prehranu tokom programa…
I zato ubacite taj crveni luk u juhu, cijeli, sa korom, pojedite jabuku također sa korom (ukoliko je iz eko uzgoja), skuhajte brokulu iako je mozda i ne volite pretjerano, popijte čašu dobrog domaćeg crnog vina nakon dobrog jela, uberite trešnje (najbolje i najslađe kod susjeda) i sjetite se kvercetina. Prihvatite ono što nam je dala priroda u što izvornijem obliku, a sve blagodati i bogatstvo koja takva hrana pruža pomažu u očuvanju dobrog zdravlja i cjelokupnog balansa organizma.
Za više individualnih informacija ispunite personalizirani ayiurvedski konstitucijski dosha test na www.antiage.hr i otkrijte svoj jedinstveni tip i savjete kako lakše kormilariti i prilagoditi se neprestanim promjenama u svijetu oko nas. Ostanite u kontaktu i ako mislite da pomaže Vama zahvalni smo ako nas preporučite drugima
Čaj od crvenog luka
U 1 litru hladne vode stavite dvije glavice ekološki proizvedenog crvenog luka veličine jajeta sa lukom. Dodajte 1 jušnu žlicu nerafiniranog smeđeg šećera (najbolje muskovado). Kuhajte 10 – 15min. Čuvajte u termosicu i pijte toplo 10-15min prije jela. Nakon 3 tjedna napravite pauzu. Kod grlobolje možete u topli čaj dodati prstohvat kurkume. Koristiti kod bronhitisa, astme, alergija kao prirodni izvor kvercetina. Čaj je iako tako ne djeluje ugonog okusa i mirisa i djeca ga obično vole.
Autor
Nebojša Rađenović
Ayurveda Consultant
Kontaktirajte nas