Autoimune bolesti su skupina bolesti koje se definiraju kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. U suštini, ljudi sa autoimunim poremećajima imaju pogrešne imunološke odgovore jer zamijene zdravo tkivo za bolesno te napadaju vlastiti organizam. Kao da pošaljete vojnike u rat koji uopće ne postoji, a oni napadnu vlastite redove jer su ih zamijenili za neprijatelja i onda stradamo od ‘prijateljske’ vatre.

 

Od kraja 90-tih do danas po najnovijim istraživanjima broj incidencija autoimunih bolesti se povećao sa 3 na čak 10% svih dijagnosticiranih bolesti ukupno. Danas ih već ima opisanih skoro 100. Velika i nagla promjena, pandemijska neki bi rekli. Međutim još uvijek su žene u 80% svih dijagnosticiranih slučajeva autoimunih bolesti (AIB).

 

Zašto je to tako, zbog čega nagli porast i zašto većinom ženska populacija? Na ta pitanja odgovori nisu ni jednostavni ni direktni. Puno je znanstvenih teorija o genezi. Neke od njih govore o nedostatku energije za pravilan razvoj stanica. Naime, otprilike svakih 180 dana mi smo potpuni novi ljudi, sa novim stanicama, ali starim problemima. Inteligencija i memorija stanica savršene prirodne procese čini nesavršenim. Za proizvodnju svih tih novih stanica tijelu treba energiju koja uslijed stresa ili nedostaje ili je neadekvatna.

Postoji teorija da višak X kromosoma čini žene ranjivijima. Neki tvrde da testosteron čini muškarce ‘otpornijima’. Zatim socijalna teorija i promjene u zadnjih 50-ak godina sa emancipacijom žena. Epstain barr virus je triger za mnoge AIB , zatim nedostatak nekih vitamina i minerala, propusna crijeva, loša apsorpcija… Vjerojatno sve te teorije su barem djelomično točne, ali što možemo napraviti mi da prvo spriječimo, a i onda kad je taj vlak propušten i zaliječimo ili resetiramo organizam i vratimo ga na pravi, prirodni put tj.  tvorničke postavke.

Naravno da postoje rizične skupine za AIB kao što su spol, zatim pretilost, genetika, imunitet, godine, kontraindikacije uslijed neke terapije, recimo antibiotici ili cijepljenje, životne navike, prehrana i procesuirana hrana. Vjerojatno bi ih mogli nabrojiti još nekoliko. Svi mi u nama imamo sjeme neke bolesti koja čeka povoljnu klimu, ambijent i plodno tlo da proklija i razvije se.

Ljepota ayurvede je u tome što nastoji tu povoljnu klimu i ambijent suzbiti odmah na početku pozitivnim i podražavajućim djelovanjem na imunitet. Ayurveda ne gleda kako se riješiti bolesti, ona nastoji čovjeka vratiti na onaj put sa kojeg je skrenuo i dozvolio bolesti da se razvije.  Ayurveda liječi čovjeka, a ne bolest. Djeluje preventivno, ali i kurativno. Dijagnostikom se utvrđuje poremećaj, disbalans u organizmu i njegov uzrok. Zatim individualnim rješenjima sa pravilnom ciljanom funkcionalnom prehranom i terapijama nastoji se pomoći organizmu da se samostalno bori sa greškama koje su nastale uslijed neadekvatnih prilagodba na promjene koje nas prate kroz cijeli naš život. Za ove regenerirajuće procese izuzetno je važna  dnevna rutina, sezonska prehrana, stimulacija metaboličkih procesa i pravilne apsorpcije i opuštanje uz redoviti boravak i dodir sa prirodom.

Jedan od glavnih aduta ayurvede je ayurvedska detoksikacija ili panchakarma. To je jedina detoksikacija na staničnom nivou, koja nastoji prvo omogućiti stanicama da se riješe blokada uzrokovanih toksinima, da im otvori komunikacijske i apsorpcijske kanala, te njihovom optimalnom prehranom i funkcionalnošću ulije potrebnu energiju za stvaranje i regeneraciju novih stanica koje nas čine onim što jesmo u najboljem i zamišljenom izdanju, sa tvorničkim postavkama.

Za više informacija i individualna rješenja koja nudi ayurveda ispunite svoj dosha test i otkrijte približno svoju jedinstvenu konstituciju ili nas kontaktirajte. https://antiage.azurewebsites.net/Identity/Account/Login