Sladić, Glycyrrhiza Glabra, je biljka cvijetnica, čiji se korijen stoljećima koristi u narodnoj medicini i  ayurvedskim formulacijama. Pogledajmo svojstva i sastav ove biljke i kako ona može biti od koristi vašem zdravlju, kosi i koži.

Što je sladić?

To je ljekovita biljka slatkog korijena, za koju se zna da je 40 – 50 puta slađa od šećera. Iako je popularan kao aromatična biljka, stoljećima je prisutan u Ayurvedi zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Upotreba sladić hvaljena je u starom Egiptu, Kini i Grčkoj zbog njegovih terapeutskih učinaka, a posebno je hvaljen u narodnoj medicini kao lijek čira želuca, za probavne i respiratorne probleme.

Upotreba sladića je iznimno korisna zbog njegovih aktivnih tvari, glavna kemijska komponenta je glicirizin (oko 2-9%), triterpenski saponin s niskim hemolitičkim indeksom. Gliciretinska (gliciretinska) kiselina (0,5-0,9%), aglikon glicirizina također je prisutna u korijenu. Ostali aktivni sastojci uključuju fitosterole, izoflavonoide, kalkone, kumarine, triterpenoide i sterole, lignane, aminokiseline, amine, gume, mineralne soli (kao što su kalcij, fosfor, natrij, kalij, željezo, magnezij, silicij, selen, mangan, cink, i bakar), vitamine B1, B2, B3, B5, E i C.

Korisna svojstva sladića proizlaze iz njegovih svojstava adaptogena, antiacida, svojstva hlađenja, nootropika, jačanja imuniteta, protuupalnog, antioksidativnog, anti-obesogenog, analgetika, antidepresiva što ga čini ultimativnom višenamjenskom biljkom. Nije ni čudo što ima reputaciju najboljeg bakinog lijeka.

Najčešća upotreba

  1. Želučani problemi, čir i problemi sluznice debelog crijeva. Prah sladića ima protuupalna, antacidna, analgetska i antiulcerativna svojstva. Zbog toga se smatra tradicionalnim ayurvedskim lijekom za ublažavanje simptoma probavnih smetnji, zatvora, kiselosti, gastritisa, čira na želucu i ustima, regulaciji i smanjenju težine, opadanju kose. Zapravo je poznato da glicirizinska kiselina suzbija rast helikobakter pylori. Izvrstan je za smanjenje nelagode od bilo kakvih upalnih stanja želuca. Ali ne smije se koristiti kao zamjena za modernu medicinu u slučaju ozbiljnog zdravstvenog rizika.
  2. Kada se radi o tome kako ublažiti kašalj i prehladu, Sladić je uvijek od pomoći. Osim toga, ovo je jedan od onih biljnih lijekova koji može pomoći u ublažavanju upale grla, obične prehlade, bronhitisa, iritacije grla, kašlja i drugih problema s gornjim dišnim putevima. Nadalje, s ekspektoransima, može olakšati iskašljavanje i može smanjiti sluz u plućima. Štoviše, s antibakterijskim i antivirusnim svojstvima može pomoći u smanjenju infekcije gornjih dišnih puteva. Sve u svemu, potiče zdravlje dišnog sustava i pluća.
  3. Sladić se koristi za regulaciju razine lipida. Poznato je da pomaže smanjiti razinu lipida u krvi i razinu lipida u jetri. Sladić može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola i triglicerida u tijelu. Sprječava taloženje plaka u krvnim žilama i također sprječava stvaranje kalcifikata i plaka na krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od srčanih blokada, moždanih i srčanih udara. Međutim, ako imate ozbiljnija zdravstvena stanja, najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnicima.
  4. Sladić se koristi za reguliranje razine šećera u krvi. Korijen sladića u prahu sadrži snažan fitoestrogeni spoj pod nazivom glabridin koji ne samo da daje slatki okus korijenu, već također igra ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi u tijelu. Proizvodnja inzulina iz stanica β-pankreasa postaje aktivna s konzumacijom praha sladića. Adekvatno doziranje praha također pomaže u smanjenju razgradnje škroba u glukozu i stoga kontrolira dijabetes.
  5. Sladić se koristi za hormonsku ravnotežu. Fitoestrogene bioaktivne tvari prisutne u njemu smatraju se korisnima za održavanje hormonalne ravnoteže. Stoga može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva, promjena raspoloženja, valunga, nesanice, znojenja tijekom menstrualnog ciklusa. Sladić se također može davati dojiljama za regulaciju hormona i povećanje proizvodnje i izlučivanja majčinog mlijeka.
  6. Sladić se koristi za jačanje imuniteta. Poznato je da povećava ukupnu izdržljivost i energiju. Bioaktivni sastojci u sladiću smanjuju opću slabost, slabost i umor te poboljšavaju vitalnost tijela. Antimikrobna svojstva pomažu u jačanju imuniteta i štite tijelo od raznih mikrobnih infekcija. Također poboljšava funkciju jetre, bubrega i nadbubrežnih žlijezda što zauzvrat pomaže u smanjenju razine stresa u tijelu.
  7. Sladić se koristi za kosu i kožu, može igrati ključnu ulogu u poticanju rasta kose. Povećava cirkulaciju krvi u vlasištu i folikulima kose, što potiče protok krvi. Ne samo da je bogat antioksidansima, već također sprječava prerano starenje vaših folikula i smanjuje znakove starenja poput bora i bora.
  8. Sladić koristi za jetru i svojim protuupalnim svojstvima, može pomoći u ublažavanju simptoma nealkoholne masne bolesti jetre, oštećenja jetre, hepatitisa i žutice. Općenito pomaže u jačanju funkcije jetre i stoga poboljšava metabolizam.
  9. Sladić se koristi za smanjenje i regulaciju težine, korijen se smatra učinkovitim ayurvedskim lijekom za mršavljenje. Postoje i studije koje pokazuju da prisutnost flavonoida pomaže u kontroli težine. Ali svaki lijek za mršavljenje učinkovit je samo uz pravilnu prehranu i režim vježbanja.
  10. Sladić se može koristi kod preuranjene ejakulacije. Općenito, hiper-uzbuđenje ili preosjetljivost zajedno s anksioznošću uzrok je ranog otpuštanja sjemena kod muškaraca.