Jedna je od najrasprostranjenijih i najcjenjenijih biljaka na našem području. Ima je vjerojatno posvuda i sada je pravo vrijeme za šetnju po prirodi i skupljanje njenih modrih plodova. Plodovi sadrže eterična ulja, flavonoidne, glikozide, biflavonoide, invertni šećer, pektin, smolu…
Plodovi borovice su se u prošlosti koristili za zaštitu od kolere i kuge, a njihovo eterično ulje djeluju diuretičko, pa se koristi kod oteklina zglobova, reumatskih tegoba i poboljšanja rada limfe.
Također pozitivno djeluje na prokrvljenost sluznica, rad probavnih žlijezda i mišića probavnog trakta. Borovica ima i antiseptičko djelovanje. Koristi se kod napetosti u trbuhu i vjetrova, pa se preporuča za lakše probavljanje hrane.
U ayurvedi je jedna od najcjenjenijih biljaka za regulaciju crijevne flore, pomaže razvoj bakterije vrenja, što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma. Poboljšava prokrvljenost trbušnih organa, te kod žena poboljšava menstruaciju.
Naravno treba biti i oprezan s upotrebom, ne preporuča se trudnicama! Učestalo korištenje može dovesti do nadraživanja bubrega, krvarenja, pojave bjelančevina u mokraći, te se nikako ne preporuča upotreba duža od 21 dan. Preporuka je da je koristite po 15 dana, pa radite pauze od isto toliko.
Potopite jušnu žlicu plodova borovice u 1l vode preko noći i ujutro zakuhajte, procijedite i pijte toplo pomalo tokom dana. Najbolje 15-ak minuta prije jela.
Plodove dodajte juhama, varivima…
Uživajte u ovoj divnoj biljci koja čisti crijeva i bistri um.