Blog
Pišemo o zdravlju, prehrani i raznim temama iz Ayurvede i prirodnog pristupa zdravlju.
Sladić, yashtimadhu – Glycyrrhiza Glabra
Sladić, naša čudotvorna, super biljka i hrana. Adaptogen, pomlađivač, djeluje na respiratorne, probavne, hormonalne i kožne probleme. Tonik gušterače i jetre. Koristi se za promociju rasta kose…
Osjetila – čula, senzorni organi.
Osjetila ili čula s jedni, ako ne i najvažniji organi našeg tijela.
Autoimune bolesti
Autoimune bolesti i ayurveda
Ljepota ayurvede je u tome što nastoji tu povoljnu klimu i ambijent suzbiti odmah na početku pozitivnim i podražavajućim djelovanjem na imunitet. Ayurveda ne gleda kako se riješiti bolesti, ona nastoji čovjeka vratiti na onaj put sa kojeg je skrenuo i dozvolio bolesti da se razvije. Ayurveda liječi čovjeka, a ne bolest. Djeluje preventivno, ali i kurativno. Dijagnostikom se utvrđuje poremećaj, disbalans u organizmu i njegov uzrok. Zatim individualnim rješenjima sa pravilnom ciljanom funkcionalnom prehranom i terapijama nastoji se pomoći organizmu da se samostalno bori sa greškama koje su nastale uslijed neadekvatnih prilagodba na promjene koje nas prate kroz cijeli naš život. Za ove regenerirajuće procese izuzetno je važna dnevna rutina, sezonska prehrana, stimulacija metaboličkih procesa i pravilne apsorpcije i opuštanje uz redoviti boravak i dodir sa prirodom.
Tekst za beogradsko izdanje Sensa magazina, feb 2023.
Tekst za zadnji štampani broj beogradskog izdanja magazina Sensa o ayurvedskoj detoksikaciji, panchakarmi
Kvercetin – imunomodulator, prirodni antihistaminik i borac protiv alergija
Svi naši dragi klijenti koji su bili ili redovito dolaze na panchakarmu, barem su jednom prisustvovali pripremama obroka za vrijeme detoxa. Kroz pripremu obroka, između zvukova sjeckanja đumbira i sezonskog povrća, usitnjavanja papra, korijandera i komorača u mužaru, uz opojne mirise koji se šire ugodnim kuhinjskim prostorom, inspirira se i po koja zanimljiva priča koja se može primijeniti u svakoj kućnoj apoteci (čitaj kuhinji). Ovo je mala priča o kvercetinu.
Najčešće ljudi pitaju zašto ostavljam i sjeckam i koru luka, lupinu češnjaka ili cijele bobice grožđa, duda, koru jabuke ili koru cimeta. To je sve zbog jednog čudotvornog pigmenta, kvercetina, koji kao vrhunski umjetnik daje čaroliju, ali i funkcionalnost i dobrobit hrani koju konzumiramo. On je odličan imunomodulator, sjajan u dugotrajnoj borbi sa raznim autoimunim, kroničnim bolestima i upalama, a meni je iz osobnog iskustva prvi izbor u borbi protiv respiratornih bolesti, naročito raznih alergija, bronhitisa i astme. To je jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih antihistaminika, bez štetnih posljedica (iz prirodnih izvora) i treba što više besplatnih reklama.
Lavlja griva, brain tonic
Lavlja griva:
Regulira šećer u krvi
Smanjuje visoki krvni tlak
Promiče zdravu razinu energije i bori se protiv umora
Pomaže u sprječavanju prekomjernog nakupljanja lipida u krvi
Štiti zdravlje srca
Usporava biološko starenje
Štiti zdravlje jetre
Štiti zdravlje bubrega
Neurotonik
Potencijalno u liječenju depresije
Ayurvedska hrana kao lijek i Ayurvedski detox, predavanje u Beogradu 8.11.2023.
Najava za predavanje 8. novembra 2023. u Beogradu
Dani Ayurvede 4 – 7.11.2023.
Dani ayurvede u Istri, radionice, predavanja, lonzultacije,druženje, šetnje i smijeh.
Panchakarma – ayurvedski detox u Indiji
Put u Indiju
Vitamin D
Vitamin D, zašto, kako i koliko ga koristiti. Kada je potreban, a kada ne.
Detox u Istri, termini za jesen 2023.
Masaža pindama pomaže kod svih oblika reumatizma, te raznih kroničnih ili akutnih upalnih stanja.