Blog

Pišemo o zdravlju, prehrani i raznim temama iz Ayurvede i prirodnog pristupa zdravlju.

Kvercetin – imunomodulator, prirodni antihistaminik i borac protiv alergija

Svi naši dragi klijenti koji su bili ili redovito dolaze na panchakarmu, barem su jednom prisustvovali pripremama obroka za vrijeme detoxa. Kroz pripremu obroka, između zvukova sjeckanja đumbira i sezonskog povrća, usitnjavanja papra, korijandera i komorača u mužaru, uz opojne mirise koji se šire ugodnim kuhinjskim prostorom, inspirira se i po koja zanimljiva priča koja se može primijeniti u svakoj kućnoj apoteci (čitaj kuhinji). Ovo je mala priča o kvercetinu.
Najčešće ljudi pitaju zašto ostavljam i sjeckam i koru luka, lupinu češnjaka ili cijele bobice grožđa, duda, koru jabuke ili koru cimeta. To je sve zbog jednog čudotvornog pigmenta, kvercetina, koji kao vrhunski umjetnik daje čaroliju, ali i funkcionalnost i dobrobit hrani koju konzumiramo. On je odličan imunomodulator, sjajan u dugotrajnoj borbi sa raznim autoimunim, kroničnim bolestima i upalama, a meni je iz osobnog iskustva prvi izbor u borbi protiv respiratornih bolesti, naročito raznih alergija, bronhitisa i astme. To je jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih antihistaminika, bez štetnih posljedica (iz prirodnih izvora) i treba što više besplatnih reklama.

Cimet, začin i lijek

Svima je poznata ova slatka kora drveta Cinnamomum zeylanicum koja se koristi kao jedan od najpoznatijih začina u vrijeme Božića. Inače to je jedno od rijetkih biljnih vrsta kojoj se kora obnavlja.

Cimet je jedinstveno aromatičan, ali njegove važnije karakteristike su te što razrjeđuje krv, potiče cirkulaciju i povoljno djeluje na srčani mišić.

Osim toga cimet je začin koji grije i potiče probavu, smanjuje nadutost, pospješuje rad pluća i ima velika antioksidativna svojstva. Cimet iako grije u umjerenim količinama neće povećati kiselost u tijelu, tako da ga možete dodavati u slatke, a i u slane obroke. Izvrstan je u zimskim juhama sa ječmom ili heljdom u kombinaciji s batatom, bundevom ili tikvicama.

Recept za zimski čaj 1l:

Navečer potopite 1 čajnu žličicu lanenih sjemenki, prstohvat grožđica, 3-4 klinčića, prstohvat maslinovog lišća (ili lovor) i ½ štapića cimeta (ili ½ čajne žličice cimeta). Ujutro kuhajte 10 min, procijedite i čuvajte u termosici. Pijte tokom dana

Čaj snižava tlak i šećer u krvi, smanjuje nadutost, ubrzava probavu, čisti jetru, ima antiviralno i antibakterijsko djelovanje i generalno je odličan za imunitet, a i nutritivna je bomba.

Za više individualnih informacija ispunite svoj konstitucijski dosha test na www.antiage.hr i ostanite u kontaktu

Nos put prema: glava – pluća – srce – probavni trakt

BLOGDisanje je životDisanje je život ili u najmanju ruku to je najvažnija komponenta života. Možda bi nam život drugačije izgledao da nam je nos manje začepljen, manje iritiran i blokiran, da su frontalne migrene rjeđe ili ih nema, da cervikalni dio manje boli. Ovo su...
Kvercetin – imunomodulator, prirodni antihistaminik i borac protiv alergija

Svi naši dragi klijenti koji su bili ili redovito dolaze na panchakarmu, barem su jednom prisustvovali pripremama obroka za vrijeme detoxa. Kroz pripremu obroka, između zvukova sjeckanja đumbira i sezonskog povrća, usitnjavanja papra, korijandera i komorača u mužaru, uz opojne mirise koji se šire ugodnim kuhinjskim prostorom, inspirira se i po koja zanimljiva priča koja se može primijeniti u svakoj kućnoj apoteci (čitaj kuhinji). Ovo je mala priča o kvercetinu.
Najčešće ljudi pitaju zašto ostavljam i sjeckam i koru luka, lupinu češnjaka ili cijele bobice grožđa, duda, koru jabuke ili koru cimeta. To je sve zbog jednog čudotvornog pigmenta, kvercetina, koji kao vrhunski umjetnik daje čaroliju, ali i funkcionalnost i dobrobit hrani koju konzumiramo. On je odličan imunomodulator, sjajan u dugotrajnoj borbi sa raznim autoimunim, kroničnim bolestima i upalama, a meni je iz osobnog iskustva prvi izbor u borbi protiv respiratornih bolesti, naročito raznih alergija, bronhitisa i astme. To je jedan od najboljih i najefikasnijih prirodnih antihistaminika, bez štetnih posljedica (iz prirodnih izvora) i treba što više besplatnih reklama.

Cimet, začin i lijek

Svima je poznata ova slatka kora drveta Cinnamomum zeylanicum koja se koristi kao jedan od najpoznatijih začina u vrijeme Božića. Inače to je jedno od rijetkih biljnih vrsta kojoj se kora obnavlja.

Cimet je jedinstveno aromatičan, ali njegove važnije karakteristike su te što razrjeđuje krv, potiče cirkulaciju i povoljno djeluje na srčani mišić.

Osim toga cimet je začin koji grije i potiče probavu, smanjuje nadutost, pospješuje rad pluća i ima velika antioksidativna svojstva. Cimet iako grije u umjerenim količinama neće povećati kiselost u tijelu, tako da ga možete dodavati u slatke, a i u slane obroke. Izvrstan je u zimskim juhama sa ječmom ili heljdom u kombinaciji s batatom, bundevom ili tikvicama.

Recept za zimski čaj 1l:

Navečer potopite 1 čajnu žličicu lanenih sjemenki, prstohvat grožđica, 3-4 klinčića, prstohvat maslinovog lišća (ili lovor) i ½ štapića cimeta (ili ½ čajne žličice cimeta). Ujutro kuhajte 10 min, procijedite i čuvajte u termosici. Pijte tokom dana

Čaj snižava tlak i šećer u krvi, smanjuje nadutost, ubrzava probavu, čisti jetru, ima antiviralno i antibakterijsko djelovanje i generalno je odličan za imunitet, a i nutritivna je bomba.

Za više individualnih informacija ispunite svoj konstitucijski dosha test na www.antiage.hr i ostanite u kontaktu

Kako (p)ostati zdrav?

Jedite samo onda kad ste gladni. Ukoliko Vam apetit nije dobar, stimulirajte ga toplim biljnim čajevima, žvakanjem svježeg đumbira prije jela ili redovitim pijenjem 3K čaja (3K -  kumin, komorač i korijander). Idealan doručak je lagan, ručak normalan, a večera jušna...