Adaptogeni ili Rasayane

Adaptogeni su, prema nekim stajalištima, spojevi, biljke, dijelovi biljaka ili pojave, čija primjena rezultira stabilizacijom fizioloških procesa stanica i poticanjem homeostaze, kao što je smanjenje stanične osjetljivosti na stres.

U brojnim tradicionalnim medicinskim sustavima, uključujući i ayurvedu, tvari koje vraćaju energiju i pozitivno djeluju na organizam iznimno su cijenjene.

Te tvari, vjeruje se, unapređuju i poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje, povećavaju otpornost na stres, podržavaju obrambene mehanizme organizma i produljuju životni vijek. Suvremena znanost te tvari naziva adaptogenima.

Zaštita bi u ljudskom organizmu trebala funkcionirati besprijekorno. Nadbubrežna žlijezda odgovorna je za ubrizgavanje adrenalina i kortizola u naš sustav.

To funkcionira tako da mozak, kada se suoči sa stresom uzrokovanom opasnošću, signalizira hipotalamusu da luči kortikotropin, koji potiče hipofizu na lučenje adrenokortikotropina, a koji onda cirkulacijom dolazi do nadbubrežne žlijezde koja luči adrenalin i kortizol. Ako je organizmu potrebno više energije, u krvotoku se poveća koncentracija glukoze koja daje snagu za pojačanu aktivnost. Srce ubrzano kuca, što povećava razinu kisika u organima, otvorene rane zacjeljuju procesom koagulacije krvi, imunitet djeluje supresivno na potencijalno prisutne patogene. Sve te procese tijelo regulira samo i oni ne ostavljaju posljedice na organizam.

Stres je u malim količinama i potreban, jer u ograničenoj količini može davati poticaj za nove izazove i ciljeve. Problem nastaje kada je stres konstantan i kada su tijelo i organizam u permanentnom stanju opreza od opasnosti. Tada dolazi do adrenalinskog umora, tj. iscrpljenosti. Ovo su neki od simptoma stresa:
Adaptogeni u ayurvedi

Pristalice liječenja biljem tvrde da nam priroda pruža pregršt rješenja u vidu biljaka koje reguliraju i povećavaju staničnu osjetljivost na stres, najvjerojatnije pozitivnim djelovanjem na nadbubrežnu žlijezdu. Po njima, a i mnoga klinička istraživanja to potvrđuju, adaptogeni nisu stimulansi. Naprotiv, oni podržavaju stanje smirenosti.

Termin adaptogen najčešće se odnosi na biljke, čak i kad ne postoje dokazi, koje podupiru kliničke studije, da biljka svojim djelovanjem ima utjecaj na staničnu osjetljivost.

Prema Panossianu, klasični redukcijski model istraživanja djelovanja receptora za adaptogene nije prikladan s obzirom na to da adaptogeni pokazuju više ciljanih učinaka na različite receptore, uključujući receptore za kortikosteroide, progestin, estrogen, serotonin i mnoge druge, te su oni primjer farmaka širokog spektra. Molekularni ciljevi, putevi i spektar djelovanja adaptogena identificirani su i povezani s kroničnim upalnim procesima, aterosklerozom, neurodegenerativnim kognitivnim poremećajima, metaboličkim poremećajima i kancerogenim oboljenjima, što je sve povezano sa starenjem.

Rasayane

Prema nekim znanstvenicima, adaptogeni u ayurvedi se nazivaju rasayane. Rasayane su u ajurvedi biljke i biljni pripravci za koje se tvrdi da potpomažu fizičko i mentalno zdravlje, podržavaju obrambeni mehanizam organizma i produljuju životni vijek. Sa stajališta ajurvede oni nisu toksični čak ni u velikim dozama.

Koje su to biljke?

Neke od biljnih vrsta s tim značajkama koje se koriste u ajurvedskoj medicini uključuju:

5

Shatavari – Asparagus racemosus

5

Tulsi – Ocimum tenuiflorum

5

Amalaki – Phyllanthus emblica

5

Guduchi – Tinospora cordifolia

5

Ashwagandha – Withania somnifera.

Od europskih biljaka neke od njih su:

5

Češnjak – Allium sativum

5

Sladić – Glycyrrhiza glabra

5

Trputac – Plantago

5

Borovica – Juniperus communis

5

Maslina – Olea europea

5

Šparoga – Asparagus officinalis

Naravno sa biljkama uvijek oprezno, što je za nekoga lijek, za nekoga može biti otrov. Za precizne savjete, doze ili kako ih i zašto upotrebljavati kontaktirajte nas ili iskusnog profesionalca.

Upit

Zaštita privatnosti

13 + 8 =